Ajánlatkérés

Alpintechnika és és száraz csiszolás

Alpintechnika és és száraz csiszolás

Az elmúlt 20 évben az alpintechnikát egyre inkább használják hozzáférési módszerként alacsony költsége és gyorsága miatt, olyan más hozzáférési módszerekhez viszonyítva, mint például az állványok vagy az emelt mobil munkaállványok (MEWPS).

Eleinte a kötélhez való hozzáférést veszélyes tevékenységnek tekintették, amelyet csak néhány kiválasztott szakember gyakorolhatott. Ma már léteznek biztonságos kötél-hozzáférési rendszerek, mint például az IRATA (Ipari kötél-hozzáférési kereskedelmi szövetség) vagy a SPRAT (Szakmai kötél-hozzáférési technikusok társasága) által használt két köteles rendszer.

De használható-e az alpintechnika biztonságosan olyan szerkezetekhez, amelyek csiszolást igényelnek?

A magas szerkezetek csiszolásakor néhány tényezőt figyelembe kell venni:

  • A csiszoló(homokfúvási) sugár elvághatja a biztonsági és a munkakötelet is. Különösen, ha egyikük feszültség alatt áll (pl .: a technikus súlyának alátámasztása). Ennek enyhítése érdekében a köteleknél, közvetlenül a technikus felett, mobil kötélvédő is használható (minden kötélnél egy védőelem). Ha egy zsinórral kötjük össze a biztonsági eszközt a kezelő kábel-kötegével, akkor ezt a zsinórt ennek megfelelően kell védeni a csiszolási művelethez megfelelő kötélvédővel (pl. gumival).
  • Megfelelő tartalék eszközt kell használni, mivel a csiszolás sok port képez, és bizonyos, sok mozgó alkatrészt tartalmazó tartalék eszközök elakadhatnak és elveszíthetik egyes funkcióikat.
  • A felületre vetített csiszoló(homokfúvási) sugár a technikus forgásáshoz vezethet. Ennek csökkentése érdekében a köteleket vagy a talajtól, vagy az oldalaktól lehet megfeszíteni, vagy horgonyokat kell elhelyezni, annak érdekében, hogy a technikus a lehető legközelebb legyen a felszínhez, de ezzel egyidejűleg a helyes csiszolási(homokfúvási) távolságot is megtartsa.
  • A fúvófej néha nehéz, vagy elnehezülhet (nem megfelelő működés esetén akkor, amikor megtelik csiszolóanyaggal). Emiatt praktikus a tömlő felfüggesztésére, mely a technikustól független kötelekből áll.
Alpintechnika és és száraz csiszolás

Alpintechnika és és száraz csiszolás
A fenti képen a mágneses horgonyok és a feszített kötelek használata látható - az AlpAccess által az Exxon-Mobil Zafiro Producer FPSO számára végzett csiszolási munkáinál (Malabo, Egyenlítői-Guinea partjainál)

  • A homokszórás csökkenti a kötelek élettartamát, mivel a porszemcsék áthatolhatnak a héjon, és elvághatják a szálakat. A koptató részecskék kopáshoz vezethetnek azokon az ereszkedő eszközökön is, amelyek súrlódást használnak az energia eloszlásához. A kötelek csiszolási projekt utáni újrafelhasználását nagyon gondosan elemezni kell.
  • Környezetvédelmi előírások. A homokszórás nagy mennyiségű port, valamint használt csiszolóanyagot eredményez. A tevékenység megkezdése előtt meg kell győződnünk arról, hogy a környezetre gyakorolt hatás a lehető legkisebb és a helyi jogszabályokat be kell tartani. Földünk egyes területein homokfúvás lehetséges a víz felett, míg másutt szigorúan tilos a szellőzéssel ellátott burkolatokon kívüli homokszórás.
  • Alpintechnikai munkát csak képzett és képesített személyzet végezhet, az egyértelmű eljárási szabályok betartásával. Ennek érdekében az IRATA teljes útmutatót nyújt a bevált gyakorlatokhoz és egy lenyűgöző sikerrel rendelkező képzési tervet. Az IRATA rendszert offshore munkákra használják világszerte.
  • Ezenkívül az alpintechnikai csiszolási műveleteket csak tapasztalt alpinisták végezhetik, a részletes munkautasítások és a speciális kockázatértékelések betartásával.
  • Biztosítani kell egy mentési tervet arra az esetre, ha egy sérült technikust biztonságos helyre kell szállítani.
  • Mivel a csiszolás fárasztó tevékenység, praktikus a műszakban végzett munka. A csapatnak legalább 3 technikusból kell állnia (2 homokfúvó IRATA 1. vagy 2. szintű minősítéssel és egy IRATA 3. szintű felügyelő, aki szükség esetén készenléti mentő személyzetté válhat).
Alpintechnika és és száraz csiszolás

Ipari csiszolás kőolaj-tartályon
A fenti képen látható a csiszoló tömlő független felfüggesztése és a munkakötél megfeszítése. Az AlpAccess által végrehajtott projekt egy 50 000 m3-es olajtartály csiszolásából és festéséből állt a Petromidia finomítóban, a Fekete-tenger romániai partján.

Összegzésképpen elmondható, hogy az alpintechnikai hozzáférés biztonságosan használható csiszolási műveletekhez, feltéve, hogy megfelelő tervezés és megfelelő biztonsági intézkedések vannak érvényben. A kötéllel való hozzáférés sokoldalú hozzáférési módszer, és különböző struktúrákon és alakzatokon használható. Alkalmas például tartályok belsejének homokfúvására, ahol a csiszolással keletkező por teljes mennyisége tárolható és üríthető.

A biztonság, a gyorsaság és a minőség szempontjából a legjobb eredményt az alpinista hozzáférés és más hozzáférési módszerek kombinálásával érhetjük el, például ipari állványokkal, függesztőhidakkal és mobil platformokkal.

Autor:
Dragos State
General Manager – AlpAccess
FROSIO Surface treatment inspector level 3
NACE CIP Level 3
SSPC PCI Level 3
IRATA Level 3 supervisor
SPRAT Level 3 supervisor
NEBOSH IGC
NEBOSH IOG

Rólunk írták