Ajánlatkérés

A lezuhanás elleni védelem ABC-je

Latchways: zuhanásvédelem (reklámfotó)

A lezuhanás elleni védelem elemeit akkor a legkönnyebb megjegyezni, ha az ABC-re úgy gondolunk mint az Anchorage, Body Harness és Connectors kifejezéseket rejtő betűszóra. A legegyszerűbben fogalmazva: egyetlen lehuzanásvédelmi rendszer sem teljes, ha valamely eleme hiányzik. Tekintettel arra, hogy nagyon sok terméktípust lehet beszerezni, fontos arra ügyelnünk, hogy az elemek egymással kompatibilisek legyenek.

A - Anchor(age): a fix kikötési pont

A fix kikötési pontnak, amelyhez a bennünket tartó biztonsági kötelet rögzítjük, biztonságosnak kell lennie, és legalább 15 kN terhelést meg kell tartania. Fix kikötési pontot szolgáltatnak az I- vagy H- profilú gerendák, az állványzatok vagy más szerkezeti pontok. Továbbá fix kikötési pontok lehetnek a különféle fémgyűrűk és a kötelet vagy sínt alkalmazó mentőkötél-rendszerek.

B - Body: a teljes testhevederzet

Ez tartja fenn és fogja is fel zuhanás esetén a felhasználót. Védi őt mielőtt ő lezuhanna, illetőleg zuhanás közben és után is. A zuhanásvédelem minden lehetséges helyzetére számítva teljes testhevederzetet kell használni.

C - Connectors: a kötélzet

A kötélzet a testhevederzetet köti össze a fix kikötési ponttal:

  • A biztonsági kötél a zuhanásgátlóval: legfennebb 2 m hosszú lehet, és el kell látni energiaelnyelővel is;
  • A visszahúzható zuhanásgátló: Visszahúzható kötéllel/szíjjal, valamint energiaelnyelővel ellátott;
  • A mentőkötél: Olyan zuhanásgátló rendszer, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kockázatos helyen dolgozzanak, és a zuhanásgátló segítségével megállítja a zuhanásukat;
  • Rögzítőkötél: Olyan rendszer, amely fenntartja a felhasználót, és ugyanakkor megakadályozza azt, hogy a zuhanásveszélyes övezetbe kerüljön. Nem tartalmaz energiaelnyelőt.

Az összes elem azonos fontossággal bír, és mindeniket időszakosan meg kell vizsgálni. A zuhanásgátló rendszer terhelhetősége a leggyengébb elem terhelhetőségével azonos.

...soha ne feledje: szüksége van jól kidolgozott mentési tervre is!

Rólunk írták