Ajánlatkérés

Az első SPRAT-szakképesítést biztosító alpintechnikai tanfolyam Romániában

Alpintechnikai tanfolyam

Az első SPRAT-szakképesítést biztosító alpintechnikai tanfolyamot a múlt héten tartották Romániában. A szervező a brassói Solo nevű cég volt, a képzés pedig a saját központjukban zajlott 6 résztvevővel. Tekintettel arra, hogy az első ilyen romániai tanfolyam volt, az összes résztvevő a direct entry eljárást követte, hogy megszerezze a 2., illetve a 3. szintű szakképesítést. Az AlpAccess két résztvevővel képviseltette magát. Sergiu Pereu és Dragoş State a 2., illetve a 3. szintű szakképesítést célozta meg.

Mi a SPRAT?

SPRAT LogoA SPRAT betűszó feloldása Society of Professional Rope Access Technicians (Ipari Alpintechnikai Szakmai Társaság). A társaság székhelye az Egyesült Államokban van, míg az IRATA brit székhelyű.

A SPRAT-et vezetői a tagság köréből kerülnek ki. Maga a szervezet az ipari alpintechnika biztonságos alkalmazását szorgalmazza képzés, szakmai standardok kialakítása és tanúsítás révén.

Emellett a SPRAT segíti is a cégeket, illetve a technikusokat azzal, hogy szabályzatok kidolgozásában, szakmai hálózatfejlesztésben és az iparág standardjainak a terjesztésében támogatja őket.

Még egy tanúsítás, szakképesítés?

Annak ellenére, hogy technikusaink IRATA-szakképesítéssel rendelkeznek, és a két rendszer igencsak hasonló, meg akartuk szerezni ezt a tanúsítványt is azért, hogy megtapasztaljuk és megtanuljuk a két rendszer apró eltéréseit. Ez persze arra is indokot szolgáltatott, hogy képezzük önmagunkat, gyakoroljunk és jobbak legyünk.

Az alpintechnikai tanfolyam résztvevői

A SPRAT Romániában

A SPRAT-nek két tagja van Romániában. Az AlpAccess 2006-ban, 3 évvel a cég a megalakulását követően, vált taggá. A szakképesítő tanfolyamot a Solo cég brassói kiképzőközpontjában lehet elvégezni. A képesítési rendszer, azonos az IRATA-éval és hasonlóképpen háromszintű.

  • 1. szint. ‒ Kezdő technikus: csak haladó technikus vagy felügyelő irányításával dolgozhat.
  • 2. szint. ‒ Haladó technikus: felügyeli a kezdő technikusokat, feladata köteleik biztosítását ellenőrizni. Joga van mentőakciókban részt venni.
  • 3. szint. ‒ Felügyelő: Joga van haladó szintű mentőakciókban részt venni, illetve a munkafeladatok teljesítésének az érdekében koordinálni a munkacsoport többi technikusának a tevékenységét. Jogköre kiterjed az alpintechnikai tevékenység megtervezésére, továbbá ő felel a munkamódszer kidolgozásáért, módosításáért és betartásáért, illetve a kockázatelemzés elvégzéséért.

Rólunk írták