Ajánlatkérés

Milyen szabványok alapján kell tesztelni a vízszintes mentőkötél-rendszereket?

Latchways lezuhanásgátló rendszer

A mentőkötél-rendszereket mindig azon szabvány szerint teszteljük, amely az adott földrajzi makrorégióban érvényes.

A mentőkötél-rendszerek tesztelésének európai szabványai

Az EN 795: 1996 jelű szabványt visszavonták, és helyébe az EN 795: 2012 jelű szabvány lépett, amelyet nemrégiben módosítottak. Ezt a szabványt támasztja alá a CEN TS 16415: 2013 jelű műszaki leírás. A módosítást a lehorgonyzásra használt készülékek megfelelő teljesítményének a biztosítása indokolta. Az EN 795: 2012 jelű szabvány felsorolja az egyetlen személy lezuhanása elleni védekezésben lehorgonyzásra használt készülékek tesztelésének a követelményeit és módszereit. Akkor is ha a hozzáférés megakadályozására használjuk őket, a lehorgonyzásra használt készülékeknek képeseknek kell lenniük a lezuhanás megakadályozására.

Egyfelhasználós mentőkötél

A CEN TS 16415: 2013 jelű műszaki leírás a több személy által egy időben lehorgonyzásra használt készülékek tesztelésének a követelményeit és módszereit sorolja fel. Akárcsak az EN 795: 2012 jelű szabvány esetében, noha rendeltetésük a hozzáférés megakadályozása, a lehorgonyzásra használt készülékeknek képeseknek kell lenniük a lezuhanás megakadályozására. A tesztelési módszerek két felhasználó együttes lezuhanásával számolnak, és össztömegüket 200 kg-nak tekintik, majd minden egyes további felhasználó esetén újabb 100 kg-ot adnak az össztömeghez.

Kétfelhasználós mentőkötél

Az MSA Latchways Constant Force termékcsaládot letesztelték, és megfelel mind az EN795:2012, mind a CEN TS 16415:2013 jelű szabványnak.

Szükséges valamely rendszert a szabványban foglalt feltételeken túlmenően is tesztelni?

Igen: ideális esetben valamely lezuhanás elleni védelemre szolgáló rendszert a téves használatra vonatkozóan is tesztelni kell.

A lezuhanás elleni védelem globális piacvezető cégeként és különös figyelmet fordítva a felhasználók biztonságára az MSA mindig hitt a szabvány szerinti tesztelésben, de a szabványokban foglalt feltételeken túlmenőben is. Az MSA mindig is abból indult ki, hogy a Latchways rendszerek használatának egyszerűnek kell lennie, de ezeket a termékeket a téves használatra vonatkozóan is teszteli.

Honnan tudjuk, hogy valamely mentőkötél-rendszer megfelel a szabvány(ok)nak?

A mentőkötél-rendszereket független, tanúsított szervezet teszteli. Ezt a tényt Megfelelőségi Nyilatkozattal és Bizonylattal kell igazolni.

A Latchways Constant Force rendszert függetlenül a SATRA tesztelte; a Megfelelőségi Nyilatkozatok pedig kérésre, bármikor rendelkezésére bocsáthatók.

Milyen jelzésekkel kell ellátni valamely szabványoknak megfelelő rendszert?

Az EN795:2012 jelű szabvány értelmében a rendszeren egyértelműen fel kell tüntetni az alábbi információkat:

  1. A rendszer azonosítására szolgáló elemeket, mint például a gyártó és a szállító nevét, vagy;
  2. A tétel sorszámát, a termék sorszámát vagy más azonosításra szolgáló adatokat;
  3. A termék modell és típusszámát (mint azonosítót);
  4. Annak a dokumentumnak a sorszámát és keltét, amelynek megfelel;
  5. Azt a piktogramot vagy más figyelmeztető jelzést, amely arra emlékezteti a felhasználót, hogy olvassa el a használati utasítást.

A Latchways Constant Force rendszeren szerepel minden ilyen jelzés:

Mentőkötél-címke

Hogyan teszteli az MSA a termékeit a szabványokban foglalt feltételeken túlmenően?

Tesztelés háztetőkön

Az MSA teljes és reprezentatív rendszereit átfogó, héztetőkön végzett teszteknek veti alá. Ez azt jelenti, hogy elkészít egy 6 m x 6m méretű tetőt, tekintetbe veszi annak tartószerkezetét, párkányait, pallóit, távtartóit, szigeteléseit és külső vízszigetelését. Ez a fajta tesztelés szavatolja, hogy a Latchways-rendszerek megkaphatják a gyártó engedélyét a annak a Constant Force elemnek a felszerelésére, amelyet egy adott típusú tetőszerkezetre szántak.

Az MSA a Latchways-rendszert több mint 500 tetőtípus esetében tesztelte (minden esetben 6‒10 alkalommal). Mindent tesztet a gyártó jóváhagyó levele támogatott. A gyártó tanúsítása azt szavatolja, hogy egyetlen Constant Force rendszer sem károsítja a tetőszerkezetet, és nem hitelteleníti el a gyártó által kiállított jótállást sem. Az MSA több, mint negyvenéves tapasztalattal rendelkezik, és partnerségre lépett a legfontosabb tetőszerkezet-gyártókkal is. Ezáltal holisztikus megközelítésmódot biztosít, és azt, hogy folyton új kapcsolatai alakulnak ki.

A teljesítmény dinamikus tesztelése (1. szakasz)

A tesztet 300 kg-os tömeggel végzik. (Ez három felhasználó együttes lezuhanásának felel meg, tehát a vizsgálat túlmutat a mind az EN795:2012, mind a CEN TS 16415:2013 jelű szabvány követelményeinek való megfelelésen). A tömeg 1,5 m magasról zuhan le, és egyetlen elem rögzíti a tetőszerkezethez. Ez azt jelenti, hogy a Constant Force rendszer egy időben legtöbb 3, a rendszer különböző pontján dolgozó felhasználót képes fenntartani.

Háromfelhasználós mentőkötél

A teljesítmény statikus tesztelése (1. szakasz)

Ahhoz, hogy az MSA meg tudja határozni az adekvát biztonsági tényezőt, az 1. szakasz minden tesztjét megismétlik statikus terheléssel is, amelyet egy bizonyos ideig alkalmaznak. Ha a biztonsági tényező értékének 2-nek kell lennie, a teljes szerkezetnek, illetőleg a Constant Force elemnek az 1. szakaszban használt terhelés kétszeresével egyenértékű statikus terhelést kell megbírnia. A Constant Force elem esetében a 10 kN értéket 20 kN-ra kell növelni, és ezt 3 percig kell alkalmazni anélkül, hogy a rendszer sérülne. Az 1. és a 2. szakasz összes vizsgálatának sikeres elvégzése után a Constant Force elem tetőre szerelhető, ugyanis meg fogja gátolni a lezuhanást.

Milyen további jellemzőkkel írható le egy lezuhanásvédelmi rendszer teljesítménye?

Az összirányú tesztelés

Valamely rendszert azért is le kell tesztelni, hogy megbizonyosodjunk arról: lezuhanás esetén tökéletesen fog működni attól függetlenül, hogy milyen irányból zuhan le a felhasználó. Ha a Constant Force elemet leteszteljük azért, hogy megbizonyosodjunk arról: lezuhanás esetén működni fog attól függetlenül, hogy milyen irányból zuhan le a felhasználó, kiderül, hogy erre az egyedi Constant Force energiaelnyelő technológiának köszönhetően képes.

A korrózióállóság vizsgálata

Ahhoz, hogy valamely rendszer időbeni tartósságát biztosítsuk, a gyorsított korrózióval szembeni ellenállás tesztelésére alkalmas, ismert eljárásnak kell alávetni. A vizsgálat során a rendszernek be kell bizonyítania, hogy ellenáll a városi ipari, a vidéki, a tengerparti és/vagy valamely általános használati feltételek mellett, normális körülmények között fellépő korróziónak. A Constant Force elemet (és tartozékait) olyan 1000 órás tesztnek vetették alá, amely során a BS EN ISO 9227: 2006 jelű szabvány előírásainak az értelmében az ecetsav különféle sóival, majd az ASTM B117-03 jelű szabvány előírásainak az értelmében semleges sóval permetezték.

Melyek a Latchways rendszer előnyei?

Anyagok és vizsgálatok

A Latchways termékcsalád esetében az MSA saválló acélnak is nevezett 316-os típusú rozsdamentes acélt (amely a standard 304-es típusú króm-nikkel rozsdamentes acélhoz képest jobban ellenáll a korróziónak), illetőleg 5083-as bevonatú alumíniumötvözeteket, valamint alumíniumot és PH 17/4 rozsdamentes acélt tartalmazó ötvözeteket használ a kritikus öntött elemek esetében. Az összes alkatrészt külön megvizsgálják, illetve a kritikus elemeket radiológiai, folyadékpenetrációs és mágnesezhető poros módszerrel is megvizsgálják. ISO9001-es tanúsítvánnyal rendelkező vállalatként a minőség jelenti az összes tervezési és termelési folyamat alapját, és része minden Latchways-folyamatnak.

A teljes kínálat

Az MSA állandó jelleggel, azaz nem hetente, hanem naponta tesztel. Termékkínálatát több, mint 70 rendelkezésre álló alaptermék alkotja, és tekintettel arra, hogy rendszeresen kapcsolatba lép újabb tetőszerkezet-gyártókkal, képes igen széles körű megoldásokat kínálni a lezuhanás elleni védelem területén.

Újrafelhasználás

ISO9001-es tanúsítvánnyal rendelkező vállalatként az MSA tudatosította az újrafelhasználható termékek fontosságát, de ezzel egy időben tartósságot is biztosít. Alumíniumot és saválló acélt használ a legfontosabb alkatrészek előállítására. Az összes ilyen követelményt teljesíti a (teljes mértékben újrahasznosítható) Constant Force elem.

Honnan tudom, hogy Latchways rendszeremet helyesen fogják felszerelni?

A Latchways tanúsítvánnyal rendelkező szerelők fontos szerepet játszanak minden Constant Force rendszer megtervezésében, felszerelésében és ellenőrzésében. A szerelők kizárólag az MSA-nak dolgoznak, és CSAKIS lezuhanásvédelmi rendszerekre szakosodnak. Továbbá Constant Force rendszert csak a Latchwaysnél bejegyzett szerelő telepíthet. Ezzel biztosítják a szerelés jó minőségét, valamint azt, hogy a telepítést a Latchways által jóváhagyott vállalat végezte.

Milyen haszonnal jár, ha szervezetem mentőkötél-rendszert szereltet fel?

Fontos, hogy a vállalatok figyelembe vegyék a Latchways-rendszerek hosszú távú előnyeit. Jóllehet jelentős a kezdeti kiadás, a Constant Force rendszer hasznot hajt a szervezetnek, mert a rendszer a szervezet vagyonának a része lesz, és gyakorta megnöveli az épület értékét. A tartós Design Life termékkel együtt az MSA ‒ szerelői hálózata révén ‒ a rendszer karbantartására szolgáló termékcsomagokat is kínál, s ezzel biztosítja, hogy termékének a használata nemcsak biztonságos, hanem élettartamát időszakos ellenőrzések is szavatolják.

Miért válasszon sodronykötélen alapuló lezuhanásvédelmi rendszert?

A Latchways Constant Force lezuhanásvédelmi rendszereknek számos előnyük van a merev sínes vagy a kernmantel típusú hegymászókötelet alkalmazó rendszerekkel szemben.

Erős és időtálló

A Latchways mentőkötél-rendszerek általában rozsdamentes acélból készült, 8 mm vastagságú, nagy mértékben korrózió- és kopásálló, sodronykötelet alkalmaznak. Szokványos közegben egy Latchways sodronykötelet 20 évig biztonságosan kell lehessen használni. Hasonlóképpen az acél tartószerkezet felületkezelt, ami korrózióállóságát növeli.

Esztétikai élményt nyújt

A Latchways mentőkötél-rendszer diszkrét. A 8 mm vastagságú kábel finom, a tartószerkezet pedig elektrolitikus, hogy a kábellel illeszthető legyen. A Constant Force oszlop magassága csak 195 mm, színe pedig a környezethez adaptálható.

Széles körben alkalmazható

A sodronykötelet alkalmazó mentőkötél-rendszerek hajlékonysága lehetővé teszi, hogy a rendszer megkerülje az épület sarkait és a lejtőket. A merev rendszereket nem a telepítés helyén alakítják ki, ez pedig gondokat okozhat a felszerelés során.

Költséghatékony

A sínes mentőkötél-rendszerek esetében 2‒3 méterenként köztes tartóelemeket kell felszerelni. A Latchways sodronyköteles rendszer esetében a tartóelemek távolsága kb. 10 méter. Tehát a sínes rendszerek a többlet-alkatrészek miatt többe kerülnek, és felszerelésük is több időt vesz igénybe.

Védi a tetőszerkezet épségét

A Constant Force oszlopot, amelyet a Latchways mentőkötél-rendszerek használnak, úgy tervezték, hogy minden modern tetőszerkezetre felszerelhető legyen anélkül, hogy annak épsége sérülne.

Kontroll alatt tartja a terheléseket

A Latchways Constant Force mentőkötél-rendszer által megakadályozott lezuhanás esetében a Constant Force elem elnyeli a keletkező terheléseket, így azok nem adódnak át a tetőszerkezetnek, az épületnek vagy a struktúrának. Az oszlop megvédi a tetőszerkezetet, az épületet vagy a struktúrát a rongálódástól. Következésképpen, leegyszerűsíti a lezuhanásvédelmi rendszer újratanúsítási eljárását is.

Rólunk írták